Bristande säkerhet i trafiken problem för synskadade

LULEÅ
Vita käppens dag är en internationell dag som uppmärksammar synskadade och de problem som de möter i samhället. En av de viktiga frågorna är synskadades situation i trafikmiljön.

Igår hade Synskadades riksförbund i Luleå möte med Tekniska nämnden. Där visade de upp bristerna och problemen blinda har i trafiken. När beslut tas om ombyggnationer av gator ska riksförbundet tillfrågas. Det finns gator i Luleå som brister i säkerheten och som inte blivit omgjorda på väldigt länge.

Det var inte första gången Riksförbundet haft möte angående synskadades trafiksituation men det var första gången de haft ett möte i den här utsträckningen. Anita Mäki, ordförande SRF Luleå, Mats Rönnblom, ombudsman SRF, Thord Keskitalo, ordförande i SRF Norrbottens Distriktsstyrelse, träffade tillsammans med några ledsagare bland annat Margareta Lindbäck, ordförande i Tekniska nämnden och Hanna Ahlund, trafikingenjör/planerare.
Ett problem de tog upp var ledstråken på Storgatan där butiker ställer ut trottoarpratare vilket skapar en slalombana för de blinda.

- När gator ska byggas om så förklarar vi hur vi vill ha det. Men det blir inte alltid som vi önskat. Till exempel finns det ledspråk där vi tappar orienteringen med käppen då det helt plötsligt blir kullersten, säger Thord Keskitalo.  
- Det finns även träd som är olämpligt placerade. Mats Rönnblom hade inför gått omkring med ledsagare och knäppt kort på problemen så det finns dokumenterat.  

Thord Keskitalo var nöjd med mötet.
- De var tillmötesgående och lyssnade bra. Det var en bra modell vi användes oss av genom att vara ute och visa hur vi upplever det. Jag tror det kommer att bli återkommande möten.

Sandra Bryntesson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0