Nöje


Nyvalda SMASK-generalen Åsa Lindvall har fullt upp med att hitta
medarbetare till nästa års upplaga av SMASK


Arbetet med SMASK 2009 har startat


PITEÅ
Förberedelserna har redan dragit i gång till nästa års stora musikhändelse i Piteå – SMASK. I slutet av mars kommer det att vara klart vilka som står som segrare i den lokala uttagningen. Men vägen dit är fylld av jobb för de ansvariga.

Idén om Sveriges Musikakademikers Songkåntest, SMASK föddes redan i början av 90-talet. Två musikstudenter hade tröttnat på att få sina bidrag till melodifestivalen nekade och började därför planera en liknande tävlingar för musikstudenter. Därför påminner SMASK om melodifestivalen på många sätt, men tanken är att de olika bidragen ska driva med den klassiska schlagern. Två av kriterierna för bidragen är att de ska vara på svenska och innehålla minst en tonartshöjning.
- Bidragen ska vara så mycket schlager att det bara dryper om de, berättar årets SMASK-general Åsa Lindvall.

Skolans största projekt
Nästa års tävling går av stapeln den 28 mars, men redan nu har förberedelserna börjat. Åsa Lindvall, som hittills är ensam i kommittén, jobbar för att hitta medarbetare, orkester och få in bidrag. Det är ett stort projekt hon har framför sig. Förra året var 170 personer involverade i arbetet, vilket gör SMASK till Institutionen för musik och mediers största projekt.
Lindvall anser att det inte behövs några nya inslag eller förbättringar till nästa år.
- Det enda är väl att vi ska försöka få klart saker i tid, vilket är ett ständigt mål, konstaterar hon. Vi högskolestudenter har ju en tendens att göra klart saker i sista minut.

Samarbete mellan studenterna
De som deltar i SMASK måste vara student vid en musikhögskola. Det är däremot inget krav att vara just musikstudent. Tidigare deltagare har varit alltifrån erfarna musiker till personer som aldrig har stått på en scen. De oerfarna deltagarna kan dock behöva lite hjälp från dem som kan lite mer. Åsa Lindvall intygar att samarbetet sker mellan de olika studieinriktningarna.
- Det är jätteroligt att gå runt mellan de olika studenterna och se vad de bidrar med till SMASK. Man upptäcker att alla är nördar på sina egna områden.

Anna Bergman



Pusseldrömmar med Carl-Einar Häckner


PITEÅ
- Snipp snapp snut, nu var pusseldrömsagan slut. Med dessa ord avslutade Carl-Einar Häckner sin föreställning Pusseldrömmar. Det var på måndagen den åttonde september, iklädd svart frack, vit skjorta och hög hatt, Carl-Einar Häckner klev in på Christinasalens scen i Piteå.

Carl-Einar Häckner använde sig av både magi, humor och musik för att underhålla publiken som samlats i Christinasalen under måndagskvällen.
- Jag vet hur det är att gå och leta efter bitar, man kan förlora bitar redan som ung, då får man gå till Panduro hobby och köpa en ny pusselbit, det fattas alltid en bit, sa Häckner när han jämförde livet med ett pussel.
Publiken tycktes förundrad över Häckners trollkonster och applåderade efter varje utfört trick. I ett av tricken använde sig Häckner av två koppar och en hatt, ur dessa trollade han fram sex apelsiner och en melon till publikens förvåning.

Kärleken är som ett rått ägg
Föreställningen innehöll mycket sånger och monologer mellan trollerikonsterna. Ett av ämnena Carl-Einar Häckner tog upp under föreställningen var kärlek.
- Jag försöker hitta en liknelse för kärlek, sade Häckner medan han höll upp ett stort pusselhjärta som saknade en bit. Häckner kom in i filmens värld och började tala om kärleken mellan gorillan och kvinnan i filmen King Kong.
Häckner hittade då sin liknelse för kärlek och avslutade med,
- Kärlek är som att ha ett rått ägg i handen.

Publiken deltog
Under hela föreställningens gång involverade Häckner publiken, några fick testa de redskap han använde, för att kontrollera att de var intakta och äkta, andra fick följa med upp på scen. En kvinna i publiken blev oförberett uppdragen på scen och fick tillsammans med Carl-Einar Häckner utföra en handfull simpla trollerikonster. Hon klev sedan ner från scenen till publikens applåder.
Carl-Einar Häckner tackade personligen publiken på väg ut efter föreställningens slut genom att dela ut pusselbitar till var och en.

Malin Tartu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0