Trots en stark inledning på matchen från Luleås sida så blev det

Stela Luleåspelare när botten mötte toppen

LULEÅ
Att det skulle bli tufft motstånd visste Luleå Hockey när de gled in på isen torsdag kväll då de mötte elitseriens topplag, Brynäs IF.

- Vi är i en jobbig situation när vi inte vunnit många matcher och vi visste att det skulle bli en tuff match eftersom vi mötte det lag som leder Elitserien, sade tränaren för LHF, Roger Rönnberg.

Det var inte mycket publik som hade samlats under taket i Luleås Coop arena, Elitserien har i överlag problem med att få publik till matcherna enligt Rönnberg. Matchen började till Luleås fördel, med tre målchanser redan under första minuten satte de sina spår i Brynäs försvar.

Brynäs kvitterar
I tredje minuten av första perioden kom Brynässpelarnas misstag och Luleå fick till sin glädje in matchens första mål. Att Anders Burström gjorde första målet som därmed gav hemmalaget ledningen gjorde både tränare och spelare glada.

- Första målet ger alltid energi och det var härligt att Burström gjorde målet då han har jobbat hårt och förbättrat sin offensiv mycket, sade Roger Rönnberg.

Tappar rörligheten
Trots hemmalagets starka inledning på matchen räckte det inte hela vägen, efter Luleås första mål blev Brynäs mer rörliga på plan och kvitterade snabbt, bara sex minuter efter Luleås mål, genom Janos Vas. Under andra perioden drog Brynäs ifrån och ändrade ställningen till 1-3. Luleåspelarna tappade i sin tur lite av rörligheten på plan och missade många spelytor och chanser till reducering.
- När Brynäs gör mål blir våra spelare stela och deras självförtroende blir sämre, sade Rönnberg.

Inga glada miner
Matchen slutade med en förlust för hemmalaget och ställningen blev 2-4. På frågan om det fanns något att slipa på i spelsättet sade Roger Rönnberg att det alltid finns mycket att bättra på, oavsett vinst eller förlust. Förlusten var tung och det var inte många glada miner i Luleålaget när de lämnade isen.
- Vi är inte nöjda med denna match, sade Rönnberg.

Malin Tartu

Piteå IF vann stort över bortalaget Sundsvalls DFF

Allsvenskan nära för Piteå IF efter komfortabel hemmaseger

PITEÅ (LTU)
Sundsvalls DFF mäktade inte med att rubba formstarka Piteå IF på LF Arena. Matchen slutade 6-0 till hemmalaget som i och med segern bara behöver spela oavgjort i säsongens sista match borta mot Västerås BK 30 för att kvalificera sig för Allsvenskan.
En utmaning som efter lagets uppvisning mot Sundsvalls DFF inte är oöverkomlig.

Slutresultatet speglade matchbilden. De 1126 personer som kommit till LF Arena fick se Piteå IF ta tag i taktpinnen redan efter att domaren blåst igång matchen. Hemmalaget skapade under de första matchminuterna ett flertal målchanser som tvingade Sundsvalls-målvakten Karin Nordin att agera. I den tionde matchminuten fick hon dock plocka ut bollen från nätmaskorna.
Piteå IF:s Mari Lundqvist placerade från utkanten av straffområdet ett lågt skott i det högra hörnet av målet efter en snabb omställning av hemmalaget.

Oförändrad matchbild
Efter det tidiga ledningsmålet fortsatte Piteå IF att skapa fler målchanser. Sundsvalls DFF pressades tillbaka av det hungriga hemmalaget som suktade efter en utökning av ledningen. Först i den 26:e matchminuten lyckades bortalaget komma till avslut. Några minuter senare utökade amerikanskan Marisa Brown Piteå IF:s ledning med ett distinkt skott i nättaket. Innan dess hade publiken entusiastiskt applåderat hemmalagets upprepande försök att penetrera Sundsvalls DFF:s försvar.
Efter halvtidsvilan fortsatte Piteå IF att sysselsätta motståndarna. Sundsvalls DFF blev under stora delar av matchen utspelade och enbart vid ett fåtal tillfällen lyckades gästerna testa hemmalagets målvakt Emma Gustavsson.

Matchen punkteras
I den 62:e matchminuten punkterade Piteå IF definitivt matchen. På en inåtskruvad hörna lyckades Linnea Gjersvold, efter en tilltrasslad situation, med konststycket att göra mål - med ryggen. Resten av matchen blev en transportsträcka för Piteå IF:s spelare. Sundvalls DFF tappade ork, energi och disciplin i slutet av matchen - vilket resulterade i en tremålskavalkad under matchens sista tolv minuter.
Vald till hemmalagets bästa spelare blev anfallaren Marisa Brown som ständigt oroade försvaret med sitt uppoffrande spel. I Sundsvalls DFF blev Jonna Wistrand uppmärksammad för sitt defensiva arbete.
I säsongens sista match möter Piteå IF Västerås BK 30 på bortaplan. Ett oavgjort resultat räcker för avancemang till Allsvenskan.